Tuesday, August 31, 2010

anonymous said, `saya pun cina...

anonymous said...
saya pun cina,bilamana menjiwai islam saya selalu doakan mom and dad dapat petunjok serta hidayah dari illahi.amat bersedih sekarang bilamana orang kelahiran islam kata tak boleh doa untok orang bukan islam dalam jemaah.adakah ini termasuk yang berdoa sendirian?.dulu tiap hari balik sekolah lalu depan rumah ibadah orang islam[surau]ada seorang tua selalu beri saya bunga mawar yang ada dalam halaman surau,orang tua ni kata saya dilahirkan sewangi mawar tanpa mengira bangsa atau agama.dari situ saya amat tertarik pada islam dan banyak membaca dikolej dulu.terima kasih pak cik dimana anda berada kerana mengatakan saya sewangi mawar,tanpa mengira bangsa atau agama.
August 30, 2010 3:24 PM
 

12 comments:

Baby Tiger said...

yang menjatuhkan Islam itu sendiri sebenarnya Muslim!! haish, buat malu!

frwls said...

boleh je berdoa supaya dicampakkan hidayah ke dalam hati yang masih belum islam.

Nabi sendiri doakan antara dua Umar supaya masuk Islam.

Anonymous said...

doa pun dipolitikan macam ni la jadinya.bertamadunya melayu kita ni.hahahahaha

barajiwa said...

Teman,

Tak usah bersedih dan tak perlu sedih. Tau kenapa?

Bagi yang Muslim, mereka percaya bahawa bila balik nanti, pasti ditanya oleh Sang Pencipta.

Adakah soalan pertamanya, begini:

"Kamu ini Melayukah?"

"Ya,ya..yaa..saya tulen Melayu!! Sayalah Melayu tulen!!!"

"Ayooh..sana masuklah syurgaku!!"

Kalau tak salah kita diajar tentang perkara lain, bukan tentang bangsa. Jadi lupakan cerita Melayu ini.

Tak perlu bersedih. Mereka telah kematian akal untuk berdepan dengan rakyat jelata. Itu saja.


Barajiwa.

sonik-malam said...

Narrated Um Kulthum bint Uqba:

That she heard Allah's Apostle saying, "He who makes peace between the people by inventing good information or saying good things, is not a liar."

Hashim Zabidi said...

Gua tak mau komen tentang hari raya tetapi gua dan keluarga nak ucapakan selamat hari raya untuk lo sekeluarga, maaf zahir batin.

ijoks2009 said...

Salam bro pyn dah lama x masuk sini.
Selamat hari raya dari admin blog ijoks2009.blogspot.com
maaf zahir batin.

ryann said...

selamat hari raya bang

Bahtera Merdeka said...

Salam bro,
Yg dipertikaikan bukan doa untuk siapa...tapi berdoa dlm rukun solat jumaat.
Mendoakan pemerintah berbeza dengan mendoakan pentadbir.

Pemerintah di pulau Pinang adalah Yg DiPertua Negeri (kebetulan Islam)Pengurus adalah YAB Lim Guan Eng.

Samalah di negeri lain, belum ada yang mendoakan Menteri Besar atau Ketua Menteri dalam rukun khutbah jumaat.

Kalaupun dirasakan pihak tertentu ingin melakukan perubahan...nyatakan sahaja perubahan itu dengan jelas...supaya ummah dan rakyat yg lain tidak keliru.

Eloklah kita bezakan urusan agama dengan urusan politik...untuk kebaikan semua.

Terima kasih.

ngok punya Melayu PAS said...

Kesian Cina tu.
Yela apa yang tak di ajar pada dia adalah orang kafir tu kayu api neraka.

Macamana doa untuk Guan Eng pun dia tetap kayu api neraka haha.

Dah ajaran mcm tu.

Bukan salah sesiapa.

Lebih mengaipkan adalah menggantikan Agung dengan Guan Eng. Yang mnejatuhkan Melayu ni adalah Melayu biol macam PAS.

Dengki hati dan derhaka kepada Raja dan Negara kerana nak cium bontot Cina hehehe

Najwa Aiman said...

Allah Yang Maha Mengetahui dah memutuskan bahawasanya khataman-nabi Rasul terakhir takkan dilantik daripada bangsa Melayu. Takut haru-biru jadinya! Eheks...

Anonymous said...

halo kawan... hang pa sume tau dak pe doa die? jgn main hentam je tp x tau butir cerita, x salah mendoakan pemimpin yg bkn beragama islam utk mendapat hidayah masuk islam, bukan dia dok doa mintak org kafir tu hidup aman bhgia dlm kafir.. tu pun nk kecoh ke? bis tu yg convert masuk islam tu x leh ke doakan family die yg lain masuk islam?