Tuesday, January 11, 2011

yang dibaca dan yang dibakar

Di SAAT  satu pihak mempertikaikan kehadiran novel Interlok karya Sasterawan Negara Abdullah Hussein sebagai teks sastera di sekolah menengah, sambil tanpa disedari telah `mempariahkan' diri sendiri dengan tindakan `rasis' iaitu membakar novel tersebut (juga gambar penulisnya), tulisan Tukar Tiub bertajuk `Yang Dibaca dan Yang Dibakar' sepatutnya dibaca dengan otak cerdik.
(baca: tidak ada sarjana atau profesor atau ilmuan sastera atau menteri budaya atau golongan yang mempariahkan diri sendiri itu -jika ada- menulis secerdik Tukar Tiub)
-Pyanhabib.

Selasa, 2011 Januari 11

KESEDARAN DAN SENSIBILITI

YANG DI BACA DAN YANG DI BAKAR

Bila saya membaca berita tentang pembakaran buku Interlok saya tidak terperanjat. Novel Interlok garapan Abdullah Hussain ini telah menjadi berita kerana dikatakan ada unsur rasis dan penghinaan terhadap orang India.

Sebenarnya membakar buku di Malaysia ini bukan satu yang baru. Pertama kali - saya terbaca berita membakar buku ini ketika saya di sekolah menengah pada tahun 1970 dahulu. Buku: 13 Mei Sebelum dan Sesudah telah di bakar di Sudut Pidato di hadapan perpustakaan Universiti Malaya. Saya tidak pasti apakah ini kerja Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya atau pun kerja Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya.

Buku 13 Mei Sebelum dan Sesudah ini adalah garapan Tunku Abdual Rahman yang pada ketika itu menjawat Perdana Menteri Malaysia. Buku ini dibakar kerana ketika itu anak-anak mahasiswa amat marah terhadap Tunku. Tunku dibenci kerana dikatakan telah mengadaikan kepentingan Melayu dan menjual negara ini kepada towkay China.

Agak ironis, tidakan mahasiswa di Universiti Malaya ini kerana pada 10 Mei 1933 anak anak mahasiswa German juga telah membakar 25,000 buah buku. Angka 25,000 adalah judul buku yang dianggap tidak ‘bersemangat German’. Ini dizaman Hitler berkempen untuk membakar semangat Aryan yang berkulit putih, bermata biru dan berambut merah dan meluaskan pengaruh politik Nazi.

Interlok dikatakan ada menggunakan perkataan ‘pariah’ yang dianggap rasis oleh orang India. Ada juga ayat-ayat lain yang tidak disenangi oleh orang India. Apakah perkataan pariah dalam Interlok ini rasis atau tidak bukan ini yang ingin saya garap. Disini saya ingin membuka ke satu kain rentang yang lebih luas. Saya ingin membuka pensejarahan kata, makna dan tanda dalam pembudayaan negara bangsa.

Umum harus disedarkan bahawa bunyi kata-kata yang keluar dari mulut kita ini tidak memiliki apa-apa makna. Makna yang kita kahwinkan dengan bunyi itu didatangkan kemudian.

Misalnya bunyi - ke-la-pa – bunyi ini tidak memiliki apa-apa makna kepada orang Sweden. Tetapi ianya memiliki makna untuk orang Malaysia. Makna ini lahir dari alam persekitaran dalam sesuatu budaya bangsa bukan dari bunyi perkataan itu. Kewujudan pokok yang tinggi menjulai ini melahirkan perkatan ke-la-pa. Benda-benda yang wujud di dalam alam inilah yang melahirkan perkataan. Perkataan ini diberi oleh budaya persekitaran.

Mari kita lihat perkataan ‘keling’ yang pada satu ketika dahulu ada tuntutan di mahkamah agar perkataan ini dilupuskan dari Kamus Dewan. Untuk saya, Mamat yang menuntut penglupusan perkataan ini tidak memahami sejarah perkembangan tamadun manusia. Pasti Mamat ini tidak ada keupyaan untuk membaca 25,000 judul buku German, jauh sekali membaca kitab Salalatus Salatin – Sejarah Melayu.

Sila baca kitab Sejarah Melayu ini dan lihat bagaimana perkatan keling itu telah digunakan tanpa memiliki unsur-unsur prasangka, penghinaan atau sikap rasisma. Perkataan keling muncul apabila adanya mahkluk yang bukan Orang Melaka datang dari negara atas angin. Lalu makluk ini di beri nama Keling kerana mereka pendatang baru yang dikatakan rakyat Raja Kalinga.

Bunyi, makna dan tanda disini bukan ilmih yang berasakan ilmu alam. Ini tidak penting. Lihat bagaimana hingga sekarang manusia Melayu mengunakan perkataan Bengali sebagai kata nama untuk manusia dari wilayah Punjab walhal Bengali seharusnya kata nama untuk warga dari wilayah Bengal.

Lihat perkataan ini diterima masuk ke dalam budaya Melayu tanpa prasangka atau niat jahat. Malah ada beribu-ribu perkataan Sanskrit yang telah memperkayakan perbendaharan kata dan pengucapan manusia Melayu.

‘ Maka Baginda pun perkenan memberi persalinan sepasangan baju China dan sepasang baju Keling. Maka apabila Anakanda memakai baju China maka rupa Chinalah dianya. Apabila Anakanda memakai baju Keling maka rupa Kelinglah dianya…’

Diatas adalah ayat dalam buku Salalatus Salantin yang ditulis 600 tahun dahulu. Satu ketika yang bagitu lama dahulu dimana konsep prasangka, rasisma dan perkauman ini belum wujud dalam sensibiliti manusia Melayu. Enam ratus tahun dahulu belum wujud perebutan ekonomi yang meruncing. Enam ratus tahun dahulu belum wujud Hindraf atau saham Talikom untuk Maika. Enam ratus tahun dahulu Kugan dan Francis belum lagi ditemui mati dalam rumah pasong.

Malah sensibiliti terhadap perkataan keling atau pariah ini datang kemudian ke dalam budaya Melayu. Ianya datang bersama sikap rasisma yang dibawa oleh kolonial British ketika menjajah Tanah Melayu ini. Kolonialisma memerlukan satu idealogy untuk menghalalkan penghisapan tenaga buruh anak-anak tanah jajahan.

Justeru mereka yang dijajah wajib dilihat lebih rendah dari tuan penjajah. Yang perlu dijadikan kuli oleh British diladang getah di Tanah Melayu ialah warga pariah kerana mereka adalah warga dari kasta yang terendah dalam budaya Hindu. Yang menjadi mandor dari kasta yang lain. Yang menjadi manager juga dari kasta yang lain. Ini adalah cara penjajah menjajah.

Amat jelas perkatan tanda dan makna pariah ini bukan diwujudkan oleh manusia Melayu. Pariah ini lahir dari sistem kasta Hindu itu sendiri. Manusia Melayu tidak memilki nilai penghinaan apabila bertembung untuk kali pertama dengan perkatan ini. Malah yang membawa masuk ke Tanah Melayu nilai penghinan terhadap perkataan -pariah - ini ialah orang-orang dari India itu sendiri yang kini tinggal di Malaysia tetapi dengan bangganya masih lagi mengamal sistem kasta.

Jangan silap faham disini. Apa yang saya tulis ini bukan untuk menunjukkan bahawa manusia Melayu ini suci dan tidak memiliki prasangka atau sifat benci terhadap orang luar. Sikap benci terhadap ‘orang lain’ ini bukan hanya dimonopoli oleh Hitler atau kaum Zionis atau kuam penjajah. Ianya wujud dan dimiliki oleh semua budaya bangsa. Yang ingin saya paparkan ialah bagaimana perkataan melahirkan konsep, tanda dan makna. Dan bagaimana budaya membudayakan perkataan itu.

Justeru adalah tidak adil untuk menilai novel Interlok dengan sensibiliti hari ini. Ini samalah juga seperti tidak masuk akalnya untuk kita mengubah kitab Salalatus Salatin kerana ada menggunakan perkataan keling. Atau kita wajib menggantikan nama Tanjung Keling kerana adanya perkataaan keling pada Tanjung ini.

Biar saya bawa keluar, ke dunia sastera yang penulisan di Amerika Syarikat. Mark Twain (1835 – 1910) adalah penulis yang telah dinobatkan sebagai penulis agung untuk budaya negara bangsa Amerika. Buku Adventures of Huckleberry Finn adalah kitab wajib untuk seluruh warga Amerika.

Buku Adventures of Huckleberry Finn ini ditulis pada tahun 1885 - seratus enam puluh lima tahun dahulu. Didalam buku ini ada menggunakan perkataan ‘nigger’. Pada tahun-tahun 60’an lahirnya pejuangan Hak Asasi Manusia di Amerika Syarikat. Maka lahir satu kesedaran dan sensibiliti baru dimana warga berkulit hitam marah kalau dipanggil nigger. Perkatan ini dianggap rasis.

Ketika itu orang berkulit hitam di Amerika tidak marah kalau di panggil negro. Negro ini adalah hitam dalam bahasa Sepanyol seperti aswad dalam bahasa Arab. Kemudian lahir sensibiliti baru dimana perkataaan negro ini juga dilawan dan ditentang. Orang hitam di Amerika Syarikat hari ini mahu mereka dipanggil African America.

Lihat bagaimana berlaku perubahan dan sensibiliti. Ada juga Kepala-kepala Angin yang tidak faham tentang sastera dan budaya telah mengkritik buku Mark Twain. Kepala Angin di Amerika agak cerah sedikit kerana mereka tahu sadikit sebanyak tentang sejarah dan makna upacara bakar membakar buku ini. Mereka tidak ingin diasosiasi dengan cucu cicit Hitler. Hingga ke hari ini buku Mark Twain ini adalah buku wajib untuk sesiapa sahaja yang ingin mengetahui budaya dan sastera Amerika.

Biar saya bawa ke zaman Baitul Hikmah - di zaman pemerintahan Khalifah Harun Aminul Rasheed ( 763-809) dan dizaman anaknya Al-Makmum (813-833). Ini adalah zaman kegemilangan perkembangan ilmu pengetahun di negara Arab yang berpusat di Baghdad. Di zaman ini buku falsafah dari Greek telah diterjemah ke dalam bahasa Arab oleh para ilmuan Arab.

Al-Farabi dan Ibu Sina dua ahli falsafah Arab/Islam bukan sahaja menterjemahkan buku-buku Aristotle malah memberi makna dan pengertian baru. Dalam sejarah falafah kuno dan moden Al-farabi amat penting sekali sehinggakan dinamakan Aristotle Kedua. Tanpa ahli-ali falsafah di Baitul Hikamh ini tidak akan terbuka zaman Pencerahan di Eropah.

Ini tidak bermakna buku dan falsafah mereka yang mengajukan rasionalisma tidak ada yang menentang. Al-Ghazali (1058–1111) yang datang kemudian telah menentang pandangan dan falsafah Al-farabi dan Ibnu Sinna. Tetapi bukan dengan membakar buku-buku yang terawal. Apa yang dilakukkan oleh Al-Ghazali ialah menulis buku Tahafut-al-falasifa untuk menjawab buku-buku Al-Farabi dan Ibu Sinna. Dengan ini memperkayakan debat keilmuan hingga ke hari ini.

Membakar buku untuk menunjukan tentangkan adalah senang. Buku Salman Rushdi di bakar. Buku Tunku di bakar dan kini buku Andullah Hussain pula dibakar. Nyatalah sosok-sosk yang suka membakar buku-buku ini tidak memiliki nilai ilmu pengetahuan dan tidak tahu apa yang seharusnya dilakukan kepada buku. Justeru mereka membakar buku.

Tidak dapat dinafikan bahawa ramai orang India di Malaysia ini merasa diri mereka di tindas. Peratus orang India dalam penjara tinggi berbanding dengan jumlah penduduk. Ramai anak-anak muda India mati di bunuh mata-mata di pelbagai rumah pasong. Ramai orang India tidak memiliki kad pengenalan dan hidup merempat.

Penindasan terhadap orang India ini dilakukan oleh kerajaan yang berpandukan falsafah Ketuanan Melayu. Semua ini betul dan saheh. Tetapi jawapan untuk membebaskan diri dari penindasan ini bukan dengan melupuskan perkataan keling atau menghapuskan konsep pariah. Ianya memerlukan lebih dari itu.

Untuk membebaskan diri tangga awal wahid ialah membaca. Melalui pembacaan buku-buku berkemungkinan dapat digarap satu pemikiran yang akan membawa harapan dan pembebasan. Membakar buku tidak mendatangkan apa-apa faedah malah mencemarkan udara. Amat ironis, si pembakar buku tidak mungkin akan akan dilihat berkulit puteh, bermata biru dan berambut merah walau pun membakar Intelok sebagai satu kempen politik untuk membakar semangat kaumnya.(TT)

11 comments:

Marhaenonymous said...

manusia cerdik bukan kerana belajar tapi manusia jadi cerdik kerana berfikir..belajar pada mulanya,berfikir datang sesudah akal mencerna apa yg di ajar..orang bodoh kalau di ajar macam mana pun kalau malas berfikir dia takkan jadi cerdik..jadi, perbuatan membakar buku ni bukan kerja org cerdik..hehe

Ahmad Belia said...

tak ada apa yang perlu dibakar.

Hashim Zabidi said...

YANG DIBACA DAN YANG DIBAKAR.

Saya salut Tukar Tiub.
Terlalu banyak hujjah untuk mengatakan bahawa yang didatangkan ke Malaya ini pariah bernama keling.
Macam mana orang melayu ketika itu tahu, kalau bukan mereka sendiri yang sebut.

Cit! cit! sikit punya hakal...

StingRay said...

buat malu rajnikanth lah diorang ni.

hahahaha.

Nizam.Ariff said...

Membakar tak hentikan segala-galanya...

Yang berhenti di tepi jalan mungkin orang yang nak tengok apa yang dibakar dan kenapa agaknya...hahaha

b.tan said...

bakar?... sebenarnya mereka sedang membakar hati dan perasaan mereka sendiri. selain dari itu mereka juga membakar keangkuhan dan kebebalan mereka. jika sifat mazmumah yang mereka miliki telah habis dibakar oleh siempunya diri, insyaAllah, Allah akan mengurniakan hidayah dan petunjuk kepada si kaki bakar ini. dari itu biarkan mereka membakar dan kita laporkan kepada pihak alam sekitar kerana mereka telah membuat pencemaran kerana mengadakan pembakaran terbuka.

Fa-T said...

rugi bagi yang tidak membaca...
rugi juga yang membaca tetapi tidak memahami...

ckLah @xiiinam said...

As Salam Encik Pyan...


....budaya bakar dan 'mereka', memang tak boleh dipisahkan. Sudah sebati. Orang pun mereka sanggup bakar...
***Blog saya juga sedang memaparkan isu Interlok, namun hanya pandangan seorang Cikgu Bahasa Melayu kecil berpengalaman kecil...

Anonymous said...

Ramai kaum India di Malaysia ini tidak faham apa itu Keling.
Kuih Keling dan masakan Keling masih dan terus menajdi pilihan orang Melayu di Pulau Pinang. Ia juga kerana Keling bererti masyarakat India Islam yang masih berbahasa Tamil. Sila tanya Sharizat Jalil. Kadir Sheikh Fadzil dan Nur Mohamed Yaakup tentang hal ini. Tak lupa juga Naina Reezal Merican.
Manakala yang dikatakan Peranakan adalah kaum Tamil yang bertutur bahasa Melayu di rumah dan setiap keaadaan. Ini termasuk istilah Mami dan Mamu. Anak Mami merujuk kepada peranakan ini.
Tetapi masyarakat Tamil di Selangor tidak faham kerana mereka ini kaum Tamil yang beragama Hindu. Dan di Pulau Pinang sendiri Hindu merujuk terus kepada mereka yang berugama Hindu. Dan istilah India itu sendiri jarang digunakan di Pulau Pinang kerana tidak memberi makna khusus dan terlalu umum. Bayangkan Benggali yang sebenarnya Punjabi dan bagaimana membezakan Punjabi Islam dengan yang beragama Sikh? Semua ini India
Oleh itu penulisan SN Abudllah Hussein ini sememangnya jelas untuk menerangkan bahawa kaum Hindu yang berada di Malaysia cukup beruntung kerana berjaya membawa diri keluar dari tekanan dan penindasan kasta yang meliputi majoriti mereka ini.
Cucu cicit penghijrah ini mungkin lupa atau tidak sedar bahawa sesetengah nenek moyang mereka dulu memang dipandang hina kerana merea bukan dari kelas Brahmin. dan lebih teruk setengah mereka dari kelas pariah untouchables. Tetapi orang Melayu di Malaysia sendiri menerima mereka dengan baik. Sepatutnya mereka berterima kasih kepada orang Melayu di Malaysia kerana mereka boleh hidup sehingga beberapa generasi dan kaya dari hasil bumi Tanah Melayu.
Bayangkan kehidupan kaum Hindu di India sekarang jika mereka kembali kepada keluarga asal mereka.
Adakah mereka akan mendapat layanan yang sama seperti di Malaysia?

Anonymous said...

Perkataan pariah dlm bahasa Tamil membawa maksud tentang pekerjaan golongan ini. Pariah ialah nama bagi pekerjaan individu yg membawa berita dari kampung ke kampung. Tidak kira berita baik ataupun berita buruk. Pekerjaan mereka ini di pandang rendah mertabatnya. Di situlah asal usulnya perkataan pariah ini.
Tapi tidaklah tepat sekiranya di katakan bahawa setiap pendatang kaum India di Malaysia ini adalah pariah. Mungkin ini yang ingin di protes oleh individu2 yang berdemonstrasi dan membakar buku tersebut.
Bagi mereka,mengandaikan bahawa semua warga Malaysia berketurunan India adalah dari golongan pariah adalah tidak tepat dan ianya suatu "demoralization" bagi anak2 zaman sekarang yg semakin hampir melupuskan sistem kasta ini di Malaysia.
Bagi individu yg memberi komen di sini...... berfikir lah dulu sebelum mengeluarkan kata2 kerana ada diantar komen2 yg berbau anti kaum.
Seperkara lagi,jangan di campur adukkan antara "kaum India" dan agama Hindu. Ianya dua perkara yg berbeza. Sama seperti "org Melayu" dan "Org Islam".
En.Hashim Zabidi...sila baca penjelasan oleh Pyanhabib dan juga saudara Anonymous yg memberi penjelasan tentang asal usul org "keling" di Malaysia.
*****Serampang 5 mata*****

Anonymous said...

bakaq jangan tak bakaq....sok lusa dah takdak apa nak dibakaq....bakaq diri sendiri...