Tuesday, December 1, 2009

siapa bikin lagu gua punya `suara'?


siap divideoklipkan, siap untuk keluar dalam rancangan TV, siap dinyanyikan amoi yang sedap, siap berlokasikan suspek jambatan dalam filem madu tiga babak terakhir. kini dengan takburnya ia beredar di youtube dan, gua tidak tahu siapa bikin!
* (puisi yang dilagukan ini adalah dari dua rangkap terakhir sajak gua berjudul `suara' dan ia pernah digubahlagukan oleh sahabat gua, yang mulia raja kobat sallehudin ibni almarhum raja muda musa untuk drama tv berdasarkan watak gua, drama tersebut berjudul `gelisah seorang seniman' terbitan rtm zaman tv hitam putih. gua kena cari raja kobat, baru sedap berkolaborasi kalau mahu bikin saman, hah ha!)
* teringat dialog gua dalam filem `kembara..... seniman jalanan' (1986): lu nak pasang loyar? mana ada hasil...

60 comments:

wartamaya said...

Salam bro,
Tumpang lalu.

Amshyar Aminudin said...

Nak saman ke? Duit maybe bukan persoalan sepenting hakcipta di sini.. Tapi aku nak gak duit kalu bro saman! haha

Duniaku said...

Bro...
tumpang simpati...
kalu leh saman? saman aje...

benludin said...

aik....ingat sudah settle sama itu amoi

aku said...

kasi fotong dia punye tangan,
kasi dia mkn rumfut..
jahat punya org..!

DeeN said...

Persoalan yg berat tuh. Saman ... tak ... saman.... tak ... saman ... tak .... saman ....saman ...tak saman...saman.......!

budak kampung online said...

itu jambatan serupa macam madu tiga babak akhir. Nama lu tetap naik beb

Abdul.Fatah.Firdaus (affah) said...

woo. kalau pakcik pyan ada dalam video klip tu lagi bagus. takde la hambar je. tak gitu rakan2? haha.

jangan saman. kasi dia nyanyi BAPAKKU SEORANG YB lak. kot kot masuk tivi. oke gak tuh.

Pyanhabib said...

wartamaya,
as salam!
sila, sila!

amsyar,
hantu merata-rata...

duniaku,
saman? hah ha!

benludin,
itu amoi tukang nyanyi...

aku,
tih tih tih...

deen,
saman? berat juga!

budak kampung,
ha, saspek sekarang, jambatan dalam madu tiga babak akhir!

mamai said...

bertapa die meminati kamu tu bro kot ye pun minta la izin dulu

azhar said...

hehhehe..lagu tu tak sedap di telinga gua..amoi nyanyi tu boleh tahan la...puisi tu cukup ummpphh..

Ilmapung said...

Pak, ini amoi macam Jepun mari je.. ahaha

Ajami Hashim said...

panggil melodi tv3 bro! :-)

hai said...

saman bang jgn tak saman..mana tau bole jadi org kaya baru..hehehe..ni amoi nyanyi,sebab nak menunjukkan semangat 1malaysia la ni...

Najwa Aiman said...

Saman...! Saman sama dia...! Tapi itu amoy biar gua yang uruskan tau... eheks...

hans said...

uish
biar betik?
apa lagi...
pergi ler two face sama dia
kalau dia xnak bayar
baru naik court

Pyanhabib said...

mamai,
ya, dia tak minta...

azhar,
heh he!

IImapung,
amoi jepun? ha!

ajami,
melodi? kena terjah, takoooot!
(kata si nas bertopi, dia selalu jengok blog gua)

hai,
1malaysia!

najwa,
takpa! amoi tu wa pun boleh uruskan.

hans,
ulang semula,
nak twoface ngan sapa?

abdullahjones said...

sebenarnya dia mahu belagak sudah pandai letak video di blog.

abgBro said...

dah la tak mntak ijin mau bikin lagu lu punya "suara" pastu pi nyanyi kat jambatan tak siap pulak tuh...xpatot2

haa!

dlm film "Kemmbara...Seniman Jalanan" lu kena tunjai dgn M.Nasir kan bro?

haha!

jo said...

kembara seniman jalanan....
i likeeeee!!!!!

matakucing said...

lu mau saman..setujuuu. nanti dapat duit boleh lalok lyn nasik ganja yang lalok..hehe

Weed and Bandages said...

jambatan tu dijamin tak roboh ka? satgi payah pulak nak cari kontraktor,pengetua,cikgu,cikgi,jiran,janda, mak senah..

relevan said...

Jangan tunggu lama bro..saman tetap saman..dalam kembara seniman jalanan lu naik beskal tua ka bro?..

donmny said...

...selamat menyaman tuan

Shemmi said...

saman?
ada hasil ker?
huhuhu...

*tumpang simpati...nak saman ke tak..emh...kena tanya mat saman...

Pyanhabib said...

dolahjon,
lu ingat gua buta huruf ke?

abgbro,
yes. dia tunjal gua,
gua tarik janggut dia.

jo,
biutiful!

matakucing,
nak kenalpasti sapa bikin lagu je.
kalau kawan, kira adik abang, kalau orang, ketuk cukup-cukup!

weed,
keh keh keh!

relevan,
yang naik biskal tua tu filem tsu feh-sofiah. dalam kembara seniman jalanan rasanya gambar biskal pun tak ada!

donmny,
kalau kawan, kira adik abang. kalau bukan kawan titik cukup-cukup, ha!

semmi,
:)

bofoyengfeng said...

kalau osman tikus tengok ni mesti dia saman punye.. :)

OrangGilak said...

takde hasil? terasanyaaaaaaa

hans said...

bukan lu nak saman diorang ke?
haha
kalau nak saman pergi la jumpo diorang dlu
bincang2
huhu

fadzilnong said...

sepi berguling pada tebing bukit-bukit hening
pedih memilu
resah mengerang pada jurang gaung-gaung garang
pahit mengilu
hey
pernahkah engkau melihat aku mundar-mandir di lorong-lorong usang hanyir pernahkah engkau
hey
pernahkah engkau melihat aku tersungkur-mundur di warung-warung gelas anggur
pernahkah engkau
adalah aku yang aku yang sering menggigil
sewaktu terasa suara-suara sepi memanggil
adalah aku yang sering menerajang
sewaktu terasa hari-hari begitu panjang

resah ku bakar bagai bintang gugur ke bumi
KE BUMI
(puisi ini hasil tulisan pak pyan-disalin semula sahaja..boleh ke?)

Panglipulara© said...

Saman...? lu dh pikir abis ke bro...? klu lu nk menang kena guna duit bnyk tu, court 1mlesia ni huhuhuh lu faham2 sudah la...better lu lepak food court je ngan amoi tu, ajak gua skali

elmaaniq said...

Raja Kobat kata apa?

Pyanhabib said...

bofoyengfeng,
osmantikus? waaa, nostalgia osman tikus!

orang gilak,
ini dialog dalam filem. itu jam watak kita orang kutu, yeah, selain belum tentu dapat hasil (dan habeh turun naik cour), kutu itu jam mana ada `hasil' mau bayar sama loyar! heh he...

hans,
saman? leceh la.

fadzilnong,
mana ambilsalin sajak tu? tak lengkap. dua para yang dilagukan, mana?

penglipurlara,
gua mau kenalpasti siapa bikin lagu, itu saja. saman leceh la. apa pun, lepak food court sama amoi tu lagi best!

fadzilnong said...

ini saya ambilsalin dari himpunan sajak2 pak pyan terbitan teater elit kuala lumpur tahun 1982!
dua para akhir sudah ada dalam lagu..lagipun lenguh taip panjang2 guna 1jari..!hehehe

OrangGilak said...

ye la ye la. minggu depan ekk.

dariana said...

pulau pandan dekat muara
gunung daik bercabang tinggi
kalu nak saman buat segera
hak cipta kita milik peribadi.

ewah2...

speckurosaklagi said...

saman pastu leh pi mkn nasi ganja ngan aman...

CJ said...

apesal aku mcm dgr suara ct nurhaliza jek yg nyanyi.

CJ said...
This comment has been removed by the author.
ubilepih said...

nasib bukan di kokasi jambatan runtuh

pisey said...

kalo menang balik lagu ni kasi gua nyanyi lagi sedap.

"suaraaa...suaraa.."

Penanggah said...

bro pyan.. kalau lu tuntut royalti pun bleh tahan gak banyak tu.. silap2 lu bleh jd jutawan bro..

ryann said...

saman bang saman hehe

Keylee Daud said...

cun nya amoi-macam sore ramlah ram

sinaganaga said...

Gua? Gua tengok 'barang' amoi ni je. He he. Moi, nak berkenalan boleh?

Amatt_Bugisrock said...

memang patut d saman tu bro....dah la x minatk izin,royalti pun tarak bagi..apa2pun settle bagus2 bro klao x boleh gak...ajar dia..

akiart said...

keh keh keh

bokbon said...

kembara seniman jalanan antara filem melayu yang melekat dihati gua.

kicking ass orang puteh kata, heh..he..

SarjaN yO said...

abg,klau karya saya pun saya xsukka org ambik tnpa izin...saman je bang klau boleh...tp klau blh settle cara baik,settle lek lok...

momo said...

bang pyan,

kasi tulis semua lu punya syair dalam ini blog sebelum ianya dikambingcuri lagi...

Fa-T said...

hua ciplak....
kasi hantam.... pak pyan dahlia warded skali lagi...

Rhino Rin said...

I think we should repeat this doa. J.Jun, this is my way of saying amiin.
By your Name O Allah, please accord divine assistance to the meek.
By your Name O Allah, please cloud up the ways of DAP the gog and magog of my country.
By your name O Allah, please plug up the conduits of DAP the gog and magog of this land.
By the Name of Allah the god of all Messiahs and Prophets may your deceptions falls on you yourself O DAP the gog and magog of this nation.
By the sovereignty of your most Excelent Names O Allah may DAP the gog and magog of this soil be crippled, disabled or paralyzed.
By the Greatest of Your Names, please stop this DAP, this scourge, these sons of gog and magog.
Amein.
-----------------
Dengan nama Allah (Ba Mim Alif) ... dipohonkan bantuan bagi kaum yang (mengaku) kelemahan diri.

Dengan nama Allah (Ba Mim Alif) ... gelap seluruh sudut mu hai DAP Juj Ma'juj Malaysia.

Dengan nama Allah (Ba Mim Alif) ... tersumbat seluruh rongga mu hai DAP Juj Ma'juj Malayusia.

Dengan Nama Tuhan bagi sekelian Nabi dan Rasul a.s.w.s.; perdaya dirimu hai DAP Juj Ma'juj Malaysia.

Demi keagungan Asma-u-lhusna Mu, Engkau lumpuhkanlah DAP Juj Ma'juj Malaysia.

Dengan haq Ismul 'Adzam Semuga Allah sekat segala jalan DAP Juj Ma'juj Malaysia

abuyusof said...

kena kasi setel cepat ni..

semut api said...

Bro,

gua bukan loyar tapi ni soal hakcipta...tapi keje leceh sikit la..

syyy...pasal lu nampak slim bila dok sebelah Rai ?


:)

pakcik kordi said...

wow!best la boss!best la pyan habib!hahahaha....

pakcik kordi said...

sekali cetak rompak daa.....ngeh800x...

Nur said...

salam
brother ada hak
buatlah mana yg patut...

aloy_paradoks said...

2 juta mintak..

ijoks2009 said...

Salam abg pyn,
sy pun baru tadi ciplak sajak abg Pyan,harap jgn saman saya.hahaa..

http://ijoks2009.blogspot.com/2009/12/bapaku-seorang-menteri.html

Tok Empat said...

dalam siniman jalanan lu mati ke tak?
lu mati pasal apa?...