Wednesday, October 21, 2009

lagu mana?

lagu mana? lagu mana gua mahu bikin entri dalam ini blog kalau dalam kepala gua hari-hari berdepan akan benda alah ini? yang tersebut adalah tiga manuskrip novel yang gua kena setel kurang dua minggu! (dengan angkuhnya gua letak pembaris untuk membuktikan manuskrip novel itu jelas lagi nyata hampir setebal empat inci, heh he!)




sebenarnya gua malas cerita tetapi kali ini gua bikin jom heboh: ya, ini jam gua kena setel edit tiga novel hampir empat inci tebal dalam masa kurang dua minggu. ini bukan novel gua. orang punya. penerbit kasi gua bikin ini kerja. kata dia orang, gua editor freelance. kata penerbit yang gua dikasi job, gua panel editor, ha! ini bukan kata gua, ini kata dia orang walaupun gua patut masuk keranjang dan angkat sendiri, kan? segan la. sudah bertahun gua bikin kerja ini. sudah berpuluh penulis gua conteng karya mereka dan berpuluh novel yang gua conteng itu ada dijual di mph, popular, border, kinokuniya. dalam berpuluh novel itu ada tercatat nama gua sebagai editor atau pentestimonial , ceh! malaslah gua cakap lebih-lebih. apa pun, kalau lu orang ada bikin novel dan mahu terbit, meh, cari gua! (syyy, jangan cari orang lain...)

34 comments:

Abdul.Fatah.Firdaus said...

apo bondo ni jang oi.

;)

Keylee Daud said...

lagu keno sabar

Nabil Fizri said...

lu hebat. caya lh

Abdul.Fatah.Firdaus said...

ouh. novel. boleh start tulis nih. hahaa. ;)

SarjaN yO said...

nak tulis novel,tapi takut xblh buat ending...menulis ni ada "semangat" gak,betul x abg pyan?hahaha ...good luck la bang...

aintsuperwoman said...

sambil edit sambit minum kopi cap kapallllllll.....

benludin said...

bayangkan RM, pasti bersemangat atau bernafsu untuk mengedit novel tu..

*RM disini boleh juga bermakna Rosmah Mansor

pye:rudz said...

selamat menyunting buku & novel saya ucapkan.

Sysop said...

Bhai...

Gua ader manuskrip nih... tak tebal mana pun... cuma lebih 6 inci jer... boleh ker lu terima.....

C++
CipanTapirTenuk

matakucing said...

haha lu dulu conteng kat tembok sekarang org lantik lu jd tukang conteng novel/buku hahaha

elmaaniq said...

entri persis abdullah jones. lagu mana?

mamai said...

bro pyan edit novel gua boleh

gotahlantun said...

ada job lebeh pasing sama gua..haha
apa...pun.
masyuuuk..tuu!

Wan A. Rafar said...

Sebab itu ana suka baca sajak. Sekali baca tebal itu pun boleh habis satu jam.

sang kegelapan said...

bro pyan editor terkenal! ehehe..puji ckit..

cerpelai said...

Gua rasa gua kenal itu manuskrip.. Member gua pernah lagukan dekat telinga gua hari tu..

bofoyengfeng said...

lagu mana lagi bang..lagu tu lah..
selamat menyunting...bukan menyunting bunga ditaman ya.. :)

budak kampung online said...

Lagu tu lah bro.. kerja editor potong tambah, potong tambah jangan terpotong jari dah lerr.

nahmy said...

perjuangan yg belum selesai...pak pyan!!

kesturi said...

.. ni bkn kes puji diri tapi hargai kelebihan anugerah Illahi ... hebat !

:-)

kulupSakah said...

menjawab sms gua dengan entry ini..kah kah kah!

ubilepih said...

Fuyoooo...wa tau ini kerja memang fenin...tapi itu fulussss...ada tebal juga kot..ha..ha..

Najwa Aiman said...

Ni betul2 nih...??? Wa hantar nanti...! Bestnyeee..! Novel serius la ek? No prob. Wa dah bosan dengan kehendak publisher yang mahukan novel cintaik... Camne nak contact? Jeng jeng jeng...

pemandu teksi said...

tulis blog pun dah huru haro ni.. camno den nak tulih novel..!!

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

masyuk lg.....wa tamau lu edit...wa mau lu terbit wa pnya buku...leh..?

abgBro said...

tak tercapai akal ku...haa!

kulupSakah said...

dia caj mahaall! satu page 3 ribu dolar US, aku dah kena! ..terus aku tak buat novel, aku pi mancing lagi baguih!

Pyanhabib said...

elmaaniq,
entri gua persis abdullahjones?
entri yang mana? yang maskara shorties? gua punya entri pukul 9.47am (pagi), abdullahjones punya entri pukul 12.21pm (petang). lagu mana? gua dulu atau mamat tu dulu? isyyy...

akiart said...

jom ikut wa lagi
keh keh keh keh....

terompahkayu said...

bro! setinggi tinggi tahniah buat kau! teruskan menulis! teruskan sajak puisi sucimu! caya samalu bro!!!

elmaaniq said...

Bro Pyan,
entri yang ini! persis abdullahjones kerana bangga diri dan riak. Hahaha.

Peace bro!

Semalam nampak lepak kat kedai mamak kat melawati. :)

Pyanhabib said...

elmaaniq,
ooooo, mamat itu memang bongkak!
* nampak kat taman melawati? laa, apasal tak kenalkan diri? boleh tolong bayarkan teh, hah ha!

elmaaniq said...

Bro Pyan,
InsyaALLAH lain kali. Bukan setakat teh, Beriyani Kambing pun no problem. :)

Naim said...

wah.

Mantap. Semoga kepala tuan tidak kacau. -:)

@Naimisa