Monday, March 15, 2010

robot lalat, jet pejuang berenti di udara!

SESUDAH hendak masuk 100 tahun (baca: seratus tahun) malaya merdeka dari penjajah baharu disambut hari pejuang bahasa? (ulang-baca-tanpa-buang-tanda-soal: hari pejuang bahasa?)

GUA tertarik dengan komen `AkulanS' yang mengulas komen `kudalari' (lihat entri 5 mac blog gua ini), di sini gua tampal sepenuhnya:
`Aku tk brapa paham maksud kudalari...utk pgtahuan ko aku prnah blajar di jepun dan perancis...btapa malunya aku bila aku tegur depa dl bahasa english depa tk mau layan...buat don't no saja ...depa lebih suka cakap bahasa ibunda..smpai aku trpaksa blajaq bahasa depa...trknang kat tanahairku..org melayu mcm kudalari...lebih bangga cakap inggeris..keh keh keh..bro...org Jepun buat robot besaq lalat..org Perancis buat Jet pejuang bleh berenti kat udara...depa guna bahasa sndiri bro....apa bahasa pon adalah bahasa ilmu..jgn jumud sangat...'

19 comments:

relevan said...

Bahasa jiwa bangsa bro..erk? tapi kenapa dah masuk 100 tahun baru nak sambut hari pejuang bahasa.. larat ni..

Anonymous said...

http://airilsametok.blogspot.com/search?updated-max=2009-05-17T20%3A15%3A00-07%3A00&max-results=1&reverse-paginate=true

nahmy said...

salam pak pyan...aku memang dah lama sokong lu pak. org rusia pi bulan pki bahasa depa...angkasawan kita nak naik angkasa pun kena belajar bhs rusia dulu..baru org rusia tu boleh ajar.

pye:rudz said...

mereka barangkali malu berbicara dalam bahasa melayu.

Anonymous said...

tu iklan kat tepi tu..apahal tak melayukan?

haha...


ok la tu..ada jugak usaha nak martabatkan menda ni.Semua menda nak buat,tak dan la jugak. ye dak?

rilek rilek.

Pyanhabib said...

kat tepi tu iklan cari makan, nak hidup!

Hilmi Zulfadli Shahrom said...

Apa bahasa pun..
Yang penting boleh timba ilmu..
Cuma bukan agungkan bahasa lain tapi bahasa ibunda kita tergadai..

"AGUNGKAN BAHASA MELAYU"

p/s: Gua mmg kagum dgn abg Pyan..

Fa-T said...

elok je sya bertutur bahasa melayu...
pak mentri pun goyang kalo skipping orng puteh...

Hashim Zabidi said...

Orang melayu baru sedar mereka dijajah orng putih, sebab itu mereka sayang bahasa itu, kononya bahasa yg boleh menjajah - lalu mereka (berpendidikan Inggeris)menjajah org kampung yg tak tau bahasa Inggeris.

cErItA kU said...

aku dah baca blog airilsametok...aku tak suke dgn peribahasa yg dia cipta sendiri tue..tapi topik yg dia bentangkan ada logik terima akal.cuma kekadang aku terpikir..kenapa tak digabungkan masalah positif n negatif dlm isu PPSMI..atau aku boleh terang kan dlm bentuk formula ini "positif + negatif = natural" (aku tak pandai tapi aku tak gagal)

mamai said...

nak hilangkan enjin kapal terbang pakai bahasa apa bro

ubilepih said...

Wa tunggu cerita hanyut uwei

Para Jamaludin said...

kool la abang.

=)

miawww sikit. haha

akiart said...

dulu ada mat salleh tanya wa
"di mana aku belajar b.i?"

wa jawab dengan bangga
"kat malaysia b.i wajib belajar....malah telah menjadi bahasa kedua"

mat salleh tu jawab
"buat apa orang malaysia belajar bahasa org malas..."

diapun berlalu untuk kembali sambung kerjanya sapu sampah di taman bunga,yang banyak berguguran pada musim luruh

wa terasa jap (malah sampai sekarang masih terasa)

sinaganaga said...

152 tu keranda, bang!

Jemohid said...

Salam Bro Pyan... Gua setuju dengan u punya idea & pemikiran.

Artis sepatutnya menjadi pemangkin kpd kemajuan ummah dan negara. Bukan cam sesetengah 'anak seni' sekarang. Setakat nyanyi selagu-dua riuh sekampung!

We needs idea dan pemikiran not glamer murahan.

Wa sokong lu...(setakat ini la..)

pyanhabib said...

kpd semua,
terima kasih terima kasih terima kasih

AkuLaNS said...

trima kasih bro...bahasa jiwa bangsa..

AkuLaNS said...

bro..ni aku nk kongsi puisi mgarut aku masa aku kat Kyoto...mgkin ada sedikit renungan buat kita smua..http://www.mindaaku.com/search/label/Puisi