Wednesday, March 31, 2010

gua pengikut umno? keh keh keh!

"BRADER, gua mahu tanya. Gua mahu lu jawab..."
Demikian seseorang menegur saya dalam sembang `muka buku’ (facebook) yang terpaksa saya jengok dan klik bukakan sewaktu saya, juga dengan terpaksa, menyemak beratus e-mel yang menyesakkan kotak e-mel saya.
Saya tidak pandai bersembang di `muka buku’ walaupun pada suatu hari saya cuba menyapa seorang kenalan untuk bertanya khabar tetapi apabila saya diberi jawapan, "Oh, orang popular pun ada di sini..." Ia telah mematikan hasrat saya untuk bertanya khabar akan dirinya.
"Ok. Gua akan jawab. Tidak kiralah apa yang lu mahu tanya," jawab saya kembali kepada seseorang yang bertanya tadi.

"Betulkah lu pengikut UMNO?" soalnya.

Gua pengikut UMNO?

BACA kolum gua `luar pagar' dalam mstar online, klik sini

26 comments:

aintsuperwoman said...

Tapi bila time mengundi, jangan tak pegi ye.....

amey ahmad said...

"PYANHABIB adalah seorang penyajak tanpa ikatan pada mana-mana aliran politik. Beliau ingin terus kekal begitu..." - petikan MStar Online. --> bagus begitu.. senang!
err.. price tag RM3000.00 ni tak 'tetap' kan? boleh runding lagi kan, bro? hehe..

pyanhabib said...

aint,
pegi. tapi tak reti pangkah!

amey,
tak tetap. lagi banyak, lagi best!

zeqzeq said...

nasib baik tak tanya "U sahabat UMNO tak??"

donmny said...

... mungkin penangan di peluk MB perak.

Jemohid said...

"PYANHABIB adalah seorang penyajak tanpa ikatan pada mana-mana aliran politik. Beliau ingin terus kekal begitu..."

Assalamualaikum bro pyan...gua rasa-rasalah jauh di sudut hati lu ada parti yg u berkenan tapi malu nak cakap kut!!!

Tapi gua senang dengan tulisan lu...walaupun kadang2 bikin serabut otak gua!!!

go on bro!!!

akiart said...

nanti wa nak kira berapa jumlah pentas umno lu naik, dan berapa jumlah pentas pembangkang lu naik.....dari jumlah tulah, baru wa tahu lu puak sebelah mana...keh keh keh

hai said...

caya la bro!!pedulik hape pentas mana nak berdiri ek..janji mahsyuk!!

jOnOs said...

Gua pengikut Umyes! Lu tak mau joint gua jadi wanita Umnyes ke brader?

Kah kah kah!

Shemmi said...

hahaha..

UMYES!...

bikin ku tersenyum!

Duniaku said...

merdeka! hanya inilah yang mampu aku ucapkan untukmu.

dariana said...

Paling terharu bro...enta layan ana di wad teratai itu hari...enta baca sajak ana dgn suara yg sangat ana rindukan...rumah anak alam. di wad itu hari ana terasa segar semacam, pyan habib baca puisi di hospital!...alhamdulillah ana afiat dan mahu bertemu lagi dgn enta.

Fa-T said...

ha'ah.. tu yang tepat...

Oh Me said...

Hidup PKR !

Anonymous said...

hidup pkr??pkr dah nak mampus la sahabat..prk ada la..(pilihanrayakecil)

sakariya said...

Hidup umno, hidup perasuah

Bijen M. said...

Zunar kata, "How can I be neutral, even my pen has a stand!".
Tapi itu Zunar kata lah.
Zunar yang kata.
Bukan lu.
Ha ha.

tori said...

Dante Alighieri, an Italian poet in his famous poem, “Inferno” in the 14th century said “The hottest places in hell are reserved for those who, in a time of moral crisis, maintain their neutrality”.

(tempat paling panas dalam neraka dikhaskan untuk mereka yang kekal neutral ketika krisis moral melanda)

en kordi the tube-changer said...

bro pyanhabib ni macam artis lah..
macam rockers pun ada..

en kordi's blog here

semut api said...

gua rasa lu elok jadi calon bebas di hulu selangor...

ryann said...

penyajak yang cool

Amir Yusoff said...

abang pyan:)
budak baru di sini.
meh baca blog saya kat sini
blog anak perantau

ameerocasablancas.blogspot.com

mungkin boleh berikan sedikit ilmu?

j or ji said...

gua caya sama lu

KURN CRESHK said...
This comment has been removed by the author.
? said...

Peminat pyan habib adalah dari semua ideologi tak terikat dengan fahaman politik maha sempit.Jadi mengapa mahu memaksa pyanhabib menyempitkan ruang pergerakan dan pendengarnya.Biarkan dia berkarya dengan bebas.

Bro pyan,jadilah diri lu sendiri,lu adalah manusia bebas!

rudy said...

gua ingat lagi lu bersajak dekat tepi central market tahun 1986 masa nak dekat2 election .. lu ada bersajak lebih kurang macam ini la.. "undilah pada jarum jam yang panjang bukan pada jarum yang pendek... wa ingat sebab masa tu gua bawa awek mat salleh ...