Thursday, August 6, 2009

elegi buat rendra

dengan rahmat dan kasih tuhan
-berpulang engkau ke padang lapang

*sahabat kami, ws rendra (1935-2009)

37 comments:

benludin said...

Willibrordus Surendra Broto Rendra....?

takziah kpd keluarganya..

Pyanhabib said...

ben,
muslimnya wahyu sulaiman rendra

guru besar haneem kaydeen said...

RIP

sang kegelapan said...

takziah pada keluarganya..

aint-super-woman said...

Sejak dua menjak ni, kerap sangat kita ucapkan takziah dan `rest-in-peace'.

Harap2 Allah terus beri peluang untuk kita yg masih hidup ni untuk memperbanyakkan lagi `bekalan'. Apalah yg nak dikejar pada duniaaaa..... :(

CJ said...

takziah buat keluarga Rendra.. moga bahagia di sana.

matakucing said...

tenanglah di sana

b.tan said...

as-salam...
perjalanannya telah berakhir dan bermula perjalanan baru buat menuju yang Satu...
salam takziah buat keluarganya.

aku said...

moga selamat kembali..

ubilepih said...

Antara pnyair yang amat aku minati semenjak di bangku sekolah...Al-Fatihah buat arwah.Semoga Rohnya di rahmati Allah.Takziah buat semua ahli keluarganya

nahmy said...

takziah kpd keluarganya. hilang lagi 'sebutir' permata seni!

noorlara said...

Innalillahi wainna ilaihi rajiuun,
Mudah-mudahn rohnya ditempatkan dikalangan yang dirahmati Allah S.W.T. Mati itu perkara paling dekat yang tak terjangkau. Setiap kita bakal menempuhnya, mau atau tidak!

dariana said...

tidak puas2 menatap sajak2 almarhum.manis dan mengesankan. telus dan agak bengkeng pun ada. ana sempat berfoto kenangan sewaktu dia ke kota bharu 1992. semoga peninggalannya / karyanya diredhai dan dia dirahmati. al-faatihah.

kulupSakah said...

tiada kata2

amalhaj said...

daripada tanah didatangkan dan kepada tanah dikembalikan, takziah

speckurosaklagi said...

takziah...

edolah said...

...perjuangan adalah pelaksanaan kata-kata. moga damai dan tenanglah seniman besar senusantara di sisi-Nya. al-Fatihah

gemagong said...

takziah buat keluarga rendra...moga Allah mencucuri rahmat keatas roh nya...

usoPkuChai said...

tiada lagi terdengar olehnya jerit haiwan luka membuat onar..
namun suara lantang kata-katanya akan terus membangun orang-orang..

mati itu pasti..
hidup yg bagaimana?

PARAOK said...

moga aman disana

PARAOK said...
This comment has been removed by the author.
Kucing Parsi said...

al fatihah

Kucing Parsi said...
This comment has been removed by the author.
ZULKIFLI MOHAMED said...

Salam Pyanhabib,

"selamat berpulangan Si Merak".

lonelyroseblack said...

Al-Fatihah...

Keylee Daud said...

selamat..jumpa di masa agihan buku catatan sama

Hashim Zabidi said...

"SAYA BISA LANGSUNG BERIBADAH KEPADA ALLAH TANPA MEMERLUKAN PERTOLONGAN ORANG LAIN, SEHINGGA SAYA MERASA HAK INDIVIDU SAYA DIHARGAI"
Wahyu Sulaiman Rendra,
Malaysiakini 7 Ogos.

WS Rendra mengutip ayat Quran yg menyatakan bahawa:

ALLAH LEBIH DEKAT DENGAN URAT LEHIR SESEORANG (Urat Umreh)

Mudah-mudah WS Rendra duduk di atas kursi nya yang hak dan sah.

Pak Oncu said...

Bro ,,,, den alu alu kan kedatangan ekau ke kampong den SELEMAK GHOMBAU,,, ekau kan ado show pendek dgn Ito,,,, nanti ekau cari lah den yerr,,,,

gotahlantun said...

AL FATIHAH UNTUK SEMUA......

Sang Kerengga Kala said...

walimatulu urus Rendra dengan Allah SWT

pye:rudz said...

berehatlah dengan tenang wahai sang merak.

sis_nita said...

takziah pada keluarga Rendra..

abuyon said...

Rendra,
Meski sekali, jantung mesti
berhenti berdegup, nafas
mesti berhenti, keluar
masuk

Pergilah menemui Kekasihmu
kerana pernah kau
berkata,

Tuhan, pada-Mu
aku cinta

abuyon
http://hijau-tinta.blogspot.com

S90 said...

selamat jalan si merak

Mohd Shahrizal said...

Juga selamat jalan kepada Pak Dharmala NS...
Jugak selamat Jalan kepada Ustaz Asri Rabbani...

.:HalogAmora:. said...

w/pun x kenal dan x pernah dengar namanye...alfatihah..

zul mamak png said...

salam broo.... layari http://zulmamakpng.blogspot.com/2009/08/bapakku-seorang-yb-malaysiakini.html