Sunday, August 30, 2009

kemerdekaan

berikan anak pensel warna dan buku,
bukan bom, pistol atau baju kalis peluru!

53 comments:

PETAK.! said...

BENAR.!

budak kampung online said...

bila dah pandai melukis dan memahami permainan politik maka anak-anak akan medalami pemikiran kreatif. Jangan terkejut jika hasil karya anak-anak pulak dirampas KDN... kah..kah..

maEL said...

belikan anak aiskrim strawberi jugak..
hehe..

JimAlifSiin said...

..bukan gas pemedih mata, air asid atau belantan!

hai said...

jgn hadiahkan "BOM C4"..

PARAOK said...

Setuju!

handhalah ibnu kamil said...
This comment has been removed by the author.
handhalah ibnu kamil said...

moga mereka sabar dan tegar.

salam merdeka!

tauficq. mohammad said...

cara hidup (ad-din)

abuyon said...

salam bro,

bukan beri batu ke, supaya
senang lempar kereta kebal
atau FRU

Ke guane:)

Mari sambut
merdeka

jo said...

merdeka! merdeka!

abgBro said...

tunggu sekolah menengah baru bley ajor mende2 gtu, ajor sasaran bior tepat...kalu kena kecoh seluruh alam!
haa..!

madey ka!!!

Abdul.Fatah.Firdaus said...

macho dalam lumpur.

sis_nita said...

Merdeka..!!

laungan perlulah dengan jiwa yang tak dijajah.. betul? :)

aint-super-woman said...

berikan anak pensel warna dan buku,
tapi kena cerita bahaya di depan yang menunggu!
sebab negara taklah selamat seperti dahulu......
ramai perompak, peragut, perogol dan penipu....

Amatt De'bugis said...

aku setuju...

gotahlantun said...

baik tuan!

tabeek spring!!

Fa-T said...

emm terletak tepat....

mamai said...

mereka taku nak bagi pensil buku dan kaler..nanti budak budak buat kartun lagi bahaya dari C4 dan peluru

y u z said...

"kebaikan air untuk minum, mandi,
dan mandi kali terakhir."

ayat makan dalam ni.

banyak dari kita lupa bekal untuk Merdeka selepas mandi yang terakhir tu.

marilah sama-sama mencari Merdeka kita.

dariana said...

merdeka

sebutkan 'merdeka!'bukan 'free!',
sebutkan dalam bahasa kita, tolak ppsmi !!!

aku said...

selamat menyambut september..

joegrimjow said...

anak di afghanistan xleh bagi dah semua ni
anak di malaysia boleh la


jgn jadi macm negara sana baru sebuk nak bagi

pemandu teksi said...

Anak-anak kita..M.Nasir.

abu muaz said...

Beri anak-anak pensil waran dan buku

----- lukiskan gambar kapal selam.
----- warnakan beras milik bernas.

Panglipulara© said...

berikan anak pensel warna dan buku, nescaya akan direntap KDN...

Bro, Merdeka tu beli kt mana...?

azman shah said...

sinis tapi menarik

muraisenja said...

penuh bermakna.... moh kita tolak penjajahan dan kezaliman yg membelenggu kebebasan kita di bumi tumpah darah kita.

Syahrul Helmi Mohd said...

bosan dengan curiga yang dipaksakan ke atas kami!!! jangan lagi mewariskan benci!!!

gemagong said...

besar maknanya erti kemerdekaan ini untuk di hayati..salam merdeka bro dan salam 15 Malaysia

BENGAH @ SERLING said...

Pensel warna dan buku
Bukan baju kalis peluru
Minda kita mudah celaru
Bisik lunak suara penipu

Berikan anak pendidikan
Agar tidak diperkudakan
Otak yang Allah berikan
Sayang mudah diracunkan

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

kasi mereka susu dan sepatu..

Ampuan Awang said...

Bro Pyan, tulung bacakan sajak aku kat khalayak tajuk dia "mahu menyembah siapa". rakamkan,aku mau dengar... biar perasaan tu terluah..

Ampuan Awang said...

Bro Pyan, tulung bacakan sajak aku kat khalayak tajuk dia "mahu menyembah siapa". rakamkan,aku mau dengar... biar perasaan tu terluah..

Ampuan Awang said...

sajak tu ada kat dalam blog gua... trima kasih

ryann said...

oh nombor terakhir di bulan ogos

amalhaj said...

salam kemerdekaan bro!
sajak "anak kecil main api" tak leh kasi ker?

matakucing said...

yeah cam bapak dia yang berjuang dengan pen & kertas..

iDAN said...

...tolong lukiskan aku dengan pensel ronamu wajah VVIP nan terbisa berbual denganku... TOLONG!

semut api said...

janga lupa juga belikan mask..

*entah bila nak merdeka dari h1n1 ?

pye:rudz said...

salam kemerdekaan

bijen m. said...

sekarang zaman karya.
pakai otak.

JimAlifSiin said...

Pakaila Micro-Makhluk Soft-Halus
...microsoft...makhlukhalus..

Boleh taip...

benludin said...

sesiapa yg nak beli pensil warna contact aku

penanggah said...

merdeka.. merdekaa.... mauduitkaaa..

amirnazrin said...

huh..dah macam israel dah ni.

wally said...

salam merdeka...berikan kemerdekaan dalam menghasilkan karya....

wally said...

salam merdeka...berikan kemerdekaan pada hasil karya agar karyanya merdeka...tulus..mulus...

My Mind said...

Besar nanti bole ganti Pak Cik Zunar...keh2..

situkanghambar said...

salam abang pyan.

lama tak bersembang.

zali said...

lu beri anak pensil warna dan buku...lu jawab la...

pensel akan di guna untuk conteng dinding dan buku akan disiat buat jet pejuang,nuklear weapon,keta kebal,rocket launcer...

lu kena cakap dulu...'nak,ni daddy...ikut cakap daddy atau bom ni akan masuk dalam mulut lu'

anak lu anak wa...pengawasan paling utama...bukan meterial yang di beri.

dariana said...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
سلام عيدالفطري المبارك هجرة 1430
من العائدين والفائزين
معاف ظاهير دان باطين
جمفوت كرومه ساي هاري راي ننتي
سودارامو حج عبدالهادى بن محمد سكلوارك دكوت بهارو كلنتن دارالنعيم

abuyon said...

salam Pyanhabib,

Mari, atas nama Tuhan yang agung
dan rahman, kita hulurkan dua tangan,
dan sejuta hati kita bersalaman dari
denyutnya yang paling
tenang dan dalam

Selamat Hari Raya — dari kami sekeluarga
Maaf zahir dan batin, nampak dan tak
nyata, dari hujung ke hujungnya

p/s: nak duit raya pakcik Pyan ..
pinta anak-anakku ..hehe